Woordenlijst Blockchain

Written by Super User on . Posted in Thermologie

Het onderwerp Blockchain kent veel termen die om een uitleg vragen. In deze woordenlijst wordt de betekenis van enkele woorden bondig uitgelegd:
Bitcoin


Digitale munteenheid, een vorm van elektronisch geld. In omloop gebracht in 2009. Afkorting: BTC.
Bitcoin adres
Een Bitcoin adres is vergelijkbaar met een e-mailadres. Het is het enige wat u aan anderen hoeft te geven om hen in staat te stellen betalingen aan u te sturen.
Blok (block)
Een blok is een verzameling van transacties die bevestigd moeten worden, en een schakel in de blokketen. Gemiddeld wordt elke 10 minuten een blok toegevoegd aan de blokketen – en daarmee een pakket transacties bevestigd – door middel van mining (delven).
Blokketen (block chain)
De blokketen is een openbaar archief van alle Bitcoin transacties, in chronologische volgorde. De blokketen wordt gedeeld door alle Bitcoin gebruikers en gebruikt om het saldo van elk Bitcoin adres te controleren en om dubbele uitgaven tegen te gaan.
BTC
BTC is de officieuze drieletterige code voor Bitcoin. Het wordt gebruikt als een afkorting, net als USD voor US dollar of EUR voor Euro.
Encryptie
Een vorm van cryptografie waarbij gegevens op basis van een bepaald algoritme worden gecodeerd (versleuteld).
Cryptografie
Cryptografie is de tak van wiskunde die zorgt voor wiskundig bewezen beveiliging. Winkels en banken gebruiken cryptografie om hun transacties via internet te beveiligen. In het geval van Bitcoin wordt cryptografie gebruikt om te zorgen dat niemand geld kan uitgeven uit andermans portemonnee (wallet) en om te voorkomen dat iemand de integriteit van de blokketen (block chain) kan aantasten. Het kan ook worden gebruikt om een portemonnee te versleutelen, zodat niemand erbij kan die het bijbehorende wachtwoord niet kent.
Mining
Mining is het laten uitvoeren van wiskundige berekeningen door een computer om het bitcoin netwerk transacties te laten bevestigen en om de veiligheid te waarborgen. Als beloning voor het verrichte werk krijgen Bitcoin delvers de commissie die op sommige van de transacties wordt meegegeven – en bovendien ook nieuwe gedolven Bitcoins. Het delven van Bitcoins is tegenwoordig een gespecialiseerde markt, waarin de opbrengsten gedeeld worden onder de leden van gespecialiseerde groepen (zg. mining pools) naar rato van hoeveel rekenkracht die wordt ingebracht.
Hash rate
De hash rate is de maat voor de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk. Om veiligheidsredenen moet het Bitcoin netwerk steeds intensieve wiskundige bewerkingen blijven uitvoeren.
Peer-to-peer
Een peer-to-peer netwerk is een systeem dat zich gedraagt als een georganiseerd collectief waarin individuele systemen direct met elkaar communiceren, in plaats van via een centrale server. In het geval van Bitcoin is het netwerk zó georganiseerd, dat elke gebruiker de transacties waar hij weet van heeft, uitzendt naar alle andere gebruikers. Een belangrijke eigenschap van deze inrichting: er is geen bank of andere derde partij nodig.
Wallet

Een wallet is digitale versie van een gewone portemonnee waarin je Bitcoins bewaart. Elke wallet weet het totale saldo van alle Bitcoin adressen die erin zitten. Net als met cash bepaalt u met uw wallet ook precies aan wie u hoeveel geld geeft. U kunt een online wallet hebben of lokaal op uw eigen pc met behulp van software.