Wat is een Blockchain?

DOOR: THOMAS KEMMERE 
Als je de motorkap van Bitcoin openmaakt, dan zie je de Blockchain. De Blockchain is een boekhouding van alle Bitcoinbetalingen die ooit hebben plaatsgevonden. Telkens wanneer een betaling in het Bitcoin netwerk bekend wordt gemaakt, wordt deze vastgelegd. Na 10 minuten wordt er een streep onder gezet en is één “Block” gevuld. Dan wordt begonnen aan het

volgende Block. Al gauw ontstaat een ketting van Blocks, de Blockchain. Voor Bitcoin zijn er momenteel ruim 400.000 Blocks vastgelegd. (Lees hier meer over de miners die dit werk doen).
Gedistribueerd
Echter, dit gebeurt niet op één centrale plaats, zoals bij banken. Als een kwaadwillende weet dat alles op één plaats wordt bijgehouden, kan hij proberen daar in te breken en als dat lukt, dan is die boekhouding in één klap waardeloos.
Daarom wordt de Bitcoin-boekhouding op duizenden plaatsen verspreid over de wereld bijgehouden. Momenteel meer dan 7.000. (Je kan dat volgen bij Bitnodes). Deze 7.000 kopieën worden doorlopend met elkaar gesynchroniseerd. Als een hacker weet in te breken op één van deze Blockchainkopieën, dan zijn er nog 6.999 over, en die zullen bevestigen dat die ene niet in orde is en hem negeren.
Zo ontstaat een gedistribueerd systeem waarbij voor het eerst in de geschiedenis de gebruikers niet één centrale partij hoeven te vertrouwen om gegevens goed bij te houden, maar het systeem zèlf. Centrale partijen zoals banken, zien dit als een bedreiging, maar veel gebruikers zien het als een belangrijk pluspunt.
Meer dan alleen geld
Blockchain-technologie is bedacht door Satoshi Nakamoto. Sinds 2009 is de Bitcoin-Blockchain in de vorm van Open Source software operationeel. Iedereen kan het kopiëren, aanpassen en gebruiken. Veel mensen hebben in de gaten dat Blockchain-tech ook voor andere zaken kan worden gebruikt. Ga maar na: Als je op een betrouwbare manier kan vastleggen dat er een bepaald aantal Bitcoins in een bepaalde wallet zitten, dan zou je ook kunnen noteren wie de eigenaar is van een aandeel (Euronext). Of wie een bepaald stuk grond bezit (kadaster), wat iemands identiteit is (paspoort) of welke deur je mag openen (hotelkamersleutel).
De toepassingsmogelijkheden zijn in principe onbegrensd en er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze veelbelovende en baanbrekende techniek.