Blockchain voor het eerst gebruikt bij internationale handelstransacties

Door Mark Hendrikman, 
De financiële instituten Commonwealth Bank of Australia en Wells Fargo hebben onderling een transactie opgezet die afgehandeld wordt met behulp van de blockchain. Het zou de eerste keer zijn dat bij een dergelijke handeling de technologie gebruikt wordt.
De twee banken maken gebruik van de

blockchain en van wat de Sydney Morning Herald smart contractsnoemt. De details en voorwaarden van de transactie staan in de contracten in de blockchain versleuteld opgeslagen, waar ze voor beide partijen leesbaar zijn en niet zomaar door iedereen aan te passen kunnen worden. Wanneer de goederen in kwestie, 35.000 dollar aan katoen, van beginpunt VS naar eindpunt China vervoerd zijn in november, worden ze in de haven gescand en wordt er digitaal een update aan de contracten doorgevoerd. Op dat moment wordt in de blockchain de wijziging meteen opgenomen in de administratie: het geld krijgt groen licht om van A naar B te gaan en de lading katoen komt op naam van de koper te staan.
Bij deze manier van handeldrijven komt minder tot geen papier en onderlinge communicatie kijken. Daarnaast is de kans op fraude aanzienlijk kleiner omdat de 'lijntjes' veel korter zijn wanneer de blockchain gebruikt wordt, die toegankelijk en inzichtelijk is vanaf ieder punt waar internettoegang is. Bovendien kan een enkele partij geen wijzigingen doorvoeren aan een blok data waarbij meerdere partijen betrokken zijn, tenzij die partijen akkoord gaan.
Volgens het Amerikaanse Wells Fargo is deze aanpak interessant genoeg om te proberen, maar moeten de details op het gebied van wet- en regelgeving en toezicht nog uitgewerkt worden. De Australische bank heeft meer interesse in toekomstige herhalingen van deze aanpak, maar geeft geen indicatie van wanneer het dat zou willen doen. De banken zijn volgens de krant beide verbonden aan het R3 Consortium, net als meer dan 50 andere financiële instellingen wereldwijd die interesse hebben in wat de groep distributed ledgers noemt.
De blockchain is ook de technologie die transacties registreert van de cryptovaluta Bitcoin, wat waarschijnlijk de bekendste toepassing is van de blockhain. In 2014, een jaar waarin Bitcoin veel bekijks trok, schreef Tweakers ook een achtergrondverhaal over de blockchain.